Spelregels
De avondvierdaagse doen we samen!
Wandelen met zoveel mensen en kinderen vraagt om duidelijke afspraken. Lees daarom de regels en afspraken op deze pagina goed door, zodat het een gezellig evenement voor iedereen in de wijk blijft.​ ​
Corvee
Elke deelnemende school heeft een avond corvee. Dit houdt in dat de school zelf voldoende ouders/vrijwilligers organiseert om na afloop van de wandeling te helpen met het opruimen van het plein.. Zie hieronder het rooster.
Wij wensen iedereen weer net zo'n mooi wandelfeest als voorgaande jaren!
​
Corvee rooster scholen
Elke deelnemende school heeft een avond corvee. Dit houdt in dat de school zelf voldoende ouders/vrijwilligers organiseert om na afloop van de wandeling te helpen met het opruimen van het plein. Zie onder het schema:
Maandag 3 juni
IKC De Ark
De van Oldenbarneveltschool
Mariaschool Taandersplein
Dinsdag 4 juni
Vrije School Rotterdam West
De Valentijnschool
Basisschool Müllerpier
De Nicolaasschool
Woensdag 5 juni
Vereniging De Rotterdamse Montessorischool
Shri Saraswatieschool
Harbour IBSR Bilingual
Donderdag 6 juni
De Vierambacht
SBO de Vlinder
RSV / Het Landje
Alle spelregels op een rijtje:
1. Routes
-
De routes worden niet vooraf gedeeld. Reden hiervoor is dat de Avondvierdaagse sterk afhankelijk is van vrijwilligers en beschikbaarheid van toezicht en handhaving. Daarom willen we tot op het laatste moment flexibel blijven met het wijzigen en aanpassen van de looproutes.
-
Elke avond ontvangen de contactpersonen van de school de route van die avond op papier. Voor vragen over de route van die avond kunt u dus op de avond zelf informeren bij uw contactpersoon van school.
-
Op de dag zelf kan iedereen die wil langslopen bij de informatiebalie om een foto te maken van de route van die dag.
​
2. Contactpersonen en startprocedure
-
Elke school stelt voor iedere avond een contactpersoon aan per afstand (5 resp. 7,5km). Deze persoon is aanspreekpunt voor de organisatie en voor de ouders en kinderen die meelopen. Zij krijgen van de organisatie een herkenbaar groen hesje.
-
Met de startprocedure vertrekken de scholen in volgorde zoals de organisatie aangeeft - hierbij streven we naar een eerlijke verdeling over de 4 avonden van vooraan, midden dan wel achterin starten. We vragen ieders medewerking hierbij.
-
Vertrektijd 7,5 km: 18:15 uur verzamelen Heemraadsplein, start 18:30 uur
-
Vertrektijd 5 km: 18:45 uur verzamelen Heemraadsplein, start 19:00 uur
-
Bij noodweer of naderend onweer kan besloten worden om niet te starten dan wel verder te lopen. De organisatie informeert dan de contactpersonen van de meelopende scholen.
​
3. Stempelkaarten & medailles:
-
Iedere school heeft een eigen starttafel op een vaste plek van voldoende grootte op het plein. Deze starttafel is de verzamelplek van de kinderen. Het staat de school vrij om hun tafel herkenbaar te maken door bijvoorbeeld een vlag van de school.
-
Ongeveer een week voor de start van de avondvierdaagse ontvangen alle deelnemende scholen een mail met finale details en een printbare stempelkaart. Iedere school bepaalt zelf hoe de stempelkaarten worden gebruikt. Op de stempelkaart staat ook een centraal telefoonnummer van de organisatie.
-
Voor het einde van de avondvierdaagse ontvangt de school het aantal bestelde medailles.
-
De medailles worden pas uitgedeeld na het voltooien van de laatste wandeltocht op donderdagavond. De scholen verzorgen zelf het uitdelen van de medailles.
​
4. Veiligheid: wij zijn samen verantwoordelijk voor de veiligheid!
-
Voor alle lopers is het van belang dat er voldoende begeleiding is!
De ouders en/of scholen moeten zelf zorgen voor voldoende begeleiding van de kinderen tijdens de avondvierdaagse:
> Voor kinderen van groep 1 t/m 4: 1 ouder per 2 kinderen.
> Voor kinderen vanaf groep 5: 1 ouder per 5 kinderen. -
Alle kinderen uit de onderbouw MOETEN iets bij zich dragen waarop herkenbaar hun eigen naam en de naam van de school staat. Denk hierbij aan stickers of buttons. Iedere school verzorgt dit zelf.
-
Bij voorkeur dragen alle kinderen van 1 school een herkenbaar hesje, dasje of petje, zodat de groepen per school makkelijker herkenbaar zijn en bij elkaar kunnen blijven.
-
Het lopen op slippers, het sabbelen op lollies en zuurtjes tijdens het wandelen, wordt sterk afgeraden.
-
Zorg ervoor dat de kinderen zo veel mogelijk op de stoep lopen, en dat kinderen bij elkaar in de wandelstoet blijven lopen.
-
De begeleiders en ouders zijn primair verantwoordelijk dat de kinderen veilig oversteken. Daarbij moeten ALTIJD de aanwijzingen van de verkeersregelaars worden opgevolgd. Dit betekent soms ook dat een school ‘in gedeeltes’ oversteekt.
-
Sommige kinderen willen een “eindsprint” maken op het laatste stuk naar het plein. Dit leidt tot onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties. Alle ouders en begeleiders moeten scherp opletten dat kinderen NIET gaan hollen op het eind.
​
5. Gezelligheid, opruimen en goede omgang
-
De avondvierdaagse wil een voorbeeld zijn hoe 1000 kinderen zich gezamenlijk kunnen vermaken en positief en vriendelijk met elkaar omgaan. Pesten, uitjoelen etc. van andere scholen hoort hier dus niet bij!
-
De verkeersregelaars zijn vrijwilligers maar uitgebreid getraind! Voor de veiligheid (en gezelligheid onderweg) gaan wij er van uit ouders, begeleiders en kinderen voldoende respect tonen voor deze vrijwilligers.
-
De ervaring leert dat iedereen scherp moet blijven om 4 avonden de discipline te handhaven. Ouders en begeleiders lopen niet alleen voor hun eigen gezelligheid, maar ook om te zorgen dat de kinderen zich fatsoenlijk en veilig ‘gedragen’!
-
Wij vragen iedereen ook om afval (flesjes, snoeppapiertjes etc…) netjes in prullenbakken te doen of bij zich te houden.
-
Elke deelnemende school heeft een avond corvee. Dit houdt in dat de school zelf voldoende ouders/vrijwilligers organiseert om te helpen met het opruimen van het plein.
De organisatie van de Avondvierdaagse regelt de volgende zaken:​
-
De evenementenvergunning
-
De verkeersregelaars
-
Begeleiding door vrijwilligers en stadstoezicht
-
EHBO-team
-
Een communicatiesysteem met portofoons, tussen een pleincoördinator, de twee stoeten, en coördinatoren - om eventuele problemen snel op te lossen.